Świąteczny makowiec
W piątkowym magazynie 30.03.2012r., Dziennik Zachodni ogłosił wielkanocny plebiscyt na najsmaczniejsze ciasto świąteczne. W konkursie biorą również udział panie z Zespołu Folklorystycznego „WRZOS” z Ryczowa Kolonii. Na święta proponują makowiec wg tradycyjnego przepisu (porcja na dwie blaszki):
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 całe jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
70 dag maku
20 dag cukru
7 jajek
½ kostki masła
2 łyżki mąki
kieliszek spirytusu
2 łyżki miodu i bakalie
Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy 3 szkl. mąki, dodajemy 2 łyżeczki proszku do piecz, szczyptę soli i kostkę pokrojonego masła. Następnie 1 całe jajko, 2 żółtka, szkl. cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany i odrobinę drożdży. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Opłukany mak zalać wrzącą wodą i chwilę pogotować, następnie wystudzony odsączyć i zmielić. Do przygotowanego wcześniej maku dodajemy 20 dag cukru oraz 5 jajek, ½ kostki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, kieliszek spirytusu, wszystko ucieramy w makutrze. Dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z 2 białek. Tak przygotowaną masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Następnie zawijamy je w rulon i owijamy w papier do pieczenia wkładamy blaszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 45-60 minut.
Smacznego!
Makowiec Pań z Wrzosu konkuruje w plebiscycie z mazurkiem z Piekar Śląskich, góralską babką z Siennej, babą wielkanocną z Lisowa i ciastem cytrynowym z Baranowic. Aby wziąć udział w głosowaniu i zagłosować na „nasz” makowiec należy wysłać sms-a o treści DZC.2 następnie po spacji wpisać treść krótkiego uzasadnienia do 160 znaków i wysłać na numer 72 355.
Koszt SMS-a 2,46zł z VAT. SMS-y można wysyłać do 13 kwietnia br. do godz. 12.00.Na skróty
Mobilnie w stałym kontakcie z gminą
Przydatne linki
Wspólnie możemy dokonać wielkich rzeczy
Galeria
Wyjątkowe miejsca na każdą porę roku
Czy wiesz, że...
Ciekawe informacje o naszej gminie