Kolejny Jarmark za nami
Już po raz trzeci w Niedzielę Palmową 9 kwietnia br. na Placu Piłsudskiego w Ogrodzieńcu odbył się Jarmark Wielkanocny. Na „miasteczku” zagościły stragany z rękodziełem artystycznym, upominkami, biżuterią, dekoracjami, ozdobami z decoupaqe, pisankami, palmami wielkanocnymi, słodkościami, miodami, a nawet... z góralskimi specjałami. Po raz pierwszy w ofercie mieliśmy ryby wędzone i ryby i mięsa z grilla, jaja swojskie, chałwy, akcesoria drewniane. W namiocie szkoły medycznej można było zmierzyć ciśnienie, uzyskać porady kosmetologiczne, stomatologiczne, dla najmłodszych malowanie twarzy. Strażacy OSP Ogrodzieniec przygotowali degustację strażackiego żurku oraz kącik dla najmłodszych (malowanie pisanek, kolorowanek wielkanocnych, oglądanie bajek). Główną atrakcją Jarmarku był pokaz kulinarny Oliwii Bernady uczestniczki kulinarnego show „TOP CHEF” oraz szefowej kuchni restauracji Poziom 511 w Hotelu Poziom 511 Design Hotel & SPA w Podzamczu z udziałem dzieci - studentów Uniwersytetu Dziecięcego w Ogrodzieńcu. Najmłodsi kucharze pod okiem fachowców ugotowali barszcz wielkanocny z jajem oraz deser wielkanocny pasche. Na scenie zaprezentował się muzyczny zespół ludowy MALWINKI ze Szkoły Podstawowej w Gieble. Atrakcją nie tylko dla najmłodszych były również pokazy kuglarskie i zabawy ze szczudlarzami Ulą i Kamilem, którzy na co dzień należą do grupy Glutaminian Sodu przy MOK w Olkuszu. Na zakończenie degustacja powstałego na Jarmarku barszczu wielkanocnego. Pogoda tym razem nie spłatała figla, było kolorowo i wiosennie. Jarmark Wielkanocny przyniósł świąteczny nastrój i przypomniał o zbliżających się wielkimi krokami Świętach Wielkiej Nocy.
Na skróty
Mobilnie w stałym kontakcie z gminą
Przydatne linki
Wspólnie możemy dokonać wielkich rzeczy
Galeria
Wyjątkowe miejsca na każdą porę roku
Czy wiesz, że...
Ciekawe informacje o naszej gminie