Skróty klawiszowe:

rozmiar tekstu: A A A

NAJBLIŻSZE WYDARZENIA

Informacja o konkursie Złota Fajerka Dziedzictwo Polskich Smaków

Strona główna » Aktualności » Informacja o konkursie Złota Fajerka Dziedzictwo Polskich Smaków

Serdecznie zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich oraz inne organizacje społeczne do udziału w konkursie "Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków" organizowanym przez Fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy ze Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba mówić: nie tylko w święta na naszych stołach wciąż królują żurek, barszcz, rosół czy bigos robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. A w wielu miejscach wciąż można spróbować niezwykłych, zaskakujących czasem dań, których receptury sięgają setek lat wstecz. Dzięki konkursowi "Złota Fajerka – Polskie Dziedzictwo Smaków" chcemy nie tylko ocalić je od zapomnienia, ale też przekazać kolejnym pokoleniom i rozpropagować, sprawić, by poznał je cały kraj. To także część naszej narodowej tradycji.

Celem konkursu "Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków" jest przede wszystkim zachowanie i popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych, rozwinięcie swoistego międzypokoleniowego dialogu kulinarnego. Przypomnienie dawnych przepisów, sposobów przyrządzania i związanych z nimi tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Dlatego tak ważny jest dla nas udział organizacji lokalnych, Wasz udział.

Myślę, że nie bez znaczenia jest fakt, że nad poziomem konkursu "Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków" będzie czuwać Kapituła w skład której wchodzą prawdziwi specjaliści. Przewodniczącym jest Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera) a obok niego w kapitule zasiadają Kurt Scheller (założyciel i właściciel Akademii Kurta Schellera), Sebastian Krauzowicz (szef kuchni hotelu Copernicus w Toruniu oraz trener kadry Narodowej Polski Juniorów OSSKIC), Artur Świerżewski (szef kuchni oraz członek Klubu Szefów Kuchni), Darek Ratuszniak (szef kuchni w Hotel Bonifacio Spa&Sport Resort), Piotr Siegel (prezes Fundacji „Od pokoleń dla pokoleń”) oraz Piotr Radecki (dziennikarz, wykładowca WDIB UW).

Zapraszamy do zgłoszenia poprzez strony
www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub www.zlotafajerka.pl

Piotr Siegel, prezes Fundacji "Od pokoleń dla pokoleń"

Informacja Fundacji "Od pokoleń dla pokoleń"

czytano: 243 razy

autor: ogrodzieniec.pl

data dodania: 2017-05-18 10:49:01

Linki
  • CZARNY RYCERZ Biuro Organizacji Imprez i Eventów
  • POZIOM 511 Design Hotel & SPA
  • HOTEL "CENTURIA WELLNESS & SPA"
  • Hotel "Pod Figurą"

URZĄD MIASTA I GMINY W OGRODZIEŃCU
Plac Wolności 25, 42-440 Ogrodzieniec

tel.: (32) 67 09 700
e-mail: admin@ogrodzieniec.pl

  • slubowanie_w_szkole
  • Rycerz_JERZY_z_giermkiem_i_Rycerz_RADOSLAW
  • Pokazy_tanca_1
  • PICT0234
  • Nasz_arsenal_2017
  • listopad_104
Gmina Ogrodzieniec położona jest w woj. śląskim, w centralnym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej pomiędzy Krakowem, Częstochową i Katowicami. Leży w granicach Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego, a jednocześnie na obszarze Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd.
Poleć stronę
Zapytanie
Wersja mobilna
Księga gości
Zobacz wpisy